banner image

Bacteriën in voedsel; een grote zorg

Geplaatst op: 04/11/19 Geplaatst door: Mark Barber

Voedselinfecties en -vergiftigingen door besmet voedsel komen steeds vaker voor. Uitbaters van eten en drinken dienen zich bewust te zijn van de gevaren en risico's.

We gaan er vanuit wanneer we eten en drinken bestellen of uit eten gaan dat het voedsel veilig is om te eten. Dat is echter niet altijd het geval. In 2017 alleen al kregen ruim 120 restaurants boetes opgelegd vanwege ondermaatse hygiëne in de etablissementen.

Er worden dagelijks in verschillende restaurants door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit allerhande bacteriën aangetroffen in zowel consumentenproducten als in restaurants die gevaarlijk kunnen zijn voor de menselijke gezondheid. U kunt op de website van de NVWA recente waarschuwingen aangaande producten bekijken.

Hoe groot is het risico op besmetting?

Ieder jaar sterven wereldwijd ruim 420.000 mensen aan voedselvergiftiging. Dat blijkt uit onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie 2015.

In Nederland is de grootste boosdoener van het veroorzaken van voedselvergiftiging het Noro-virus. Per jaar krijgen ongeveer 4,5 miljoen mensen buikgriep waarvan 500 duizend veroorzaakt door het Noro-virus.

Het Noro-virus is zeer besmettelijk en wordt met name via slechte hygiëne (niet goed je handen wassen) doorgegeven.

De gevolgen van voedselvergiftiging kunnen een aantal dagen tot weken aanhouden. De verschijnen zijn met name misselijkheid, braken, buikpijn, koorts en diarree. Vooral voor kinderen en ouderen kan voedselvergiftiging gevaarlijk zijn.

Andere boosdoeners

  • Salmonella

Een andere grote boosdoener van voedselvergiftiging is Salmonella wat Salmonellose kan veroorzaken. De bacterie wordt meestal aangetroffen op rauwe kip en vlees, maar kan via onoplettendheid en een slechte hygiëne op ander voedsel terechtkomen.

Als u Salmonella oploopt, zorg er dan voor dat u gehydrateerd blijft. U kunt elektrolyten (hydratatiezouten) nemen om u hierbij te helpen. Vergeet daarnaast niet om goed uw handen te wassen om te voorkomen dat anderen geïnfecteerd raken. Houden de symptomen aan ga dan naar een dokter.

  • Listeria

Listeria kan, net als Salmonella het gevolg zijn van slechte hygiëne en resulteert in vergelijkbare symptomen. De symptomen zijn echter voor mensen die in goede gezondheid verkeren zeer mild. De listeria-bacterie veroorzaakt listeriose, en kan met name een gevaar vormen voor ouderen, baby's, zwangere vrouwen of mensen met een zwakke gezondheid.

  • E.coli

De E.coli bacterie is in de meeste gevallen relatief ongevaarlijk. Mensen worden slechts van enkele vormen van de E.coli bacterie ziek.

Shigatoxineproducerende E.coli (STEC)-infectie kan worden opgelopen via het eten van besmet, onvoldoende verhit vlees, ongewassen groenten en zuivelproducten. De verschijnselen, matige tot ernstige diarree, houden 2 tot 9 dagen aan en gaan veelal vanzelf weer over.

IJsblokjes en citroenschijfjes

IJsblokjes en citroenschijfjes zijn de grootste boosdoeners als het gaat om besmettingen via drankjes. Schijfjes citroen die als decoratie op de rand van uw glas worden geplaatst kunt u daar beter laten zitten en niet in uw drankje stoppen. Uit onderzoek blijkt dat ruim 70% van drankjes geserveerd met citroen barstenvol bacteriën zitten. Daarnaast kunt u beter ook de ijsblokjes aan u voorbij laten gaan. IJsmachines blijken een grote bron van ziekteverwerkers te zijn. Ook het meenemen van uw eigen rietje en het vermijden van het eten van de gratis pinda's op de bar worden aangeraden als u liever geen voedselvergiftiging oploopt.

Wat kunnen bedrijven doen om besmetting te voorkomen?

De meest effectieve manier om water te zuiveren is via een betrouwbaar filtersysteem, dat u een constante stroom aan ijskoud plat of bruisend water geeft en gegarandeerd vrij is van besmettingen.

Een goede waterfilter is vele malen duurzamer dan het kopen van flessen water. Dergelijke filtersystemen verminderen uw ecologische voetafdruk, het gebruik van plastic en de impact op het milieu. En omdat u kunt kiezen uit zowel plat als bruisend water houdt u iedere klant tevreden.

Voorkom dat uw water besmet raakt:

  • Weet wie wat schoonmaakt: Met een schoonmaakrooster zorgt u ervoor dat u precies weet wie wat schoonmaakt. Een medewerker die zojuist de toiletten heeft schoongemaakt, kunt u beter niet de koffiemachine laten reinigen. Stel een overzichtelijk rooster op en laat uw medewerkers de gedaan taken afvinken. Zo weet u precies wanneer wat is gedaan en door wie.
  • Zorg voor voldoende wasbakken: Een belangrijke oorzaak van besmettingen is een slechte hygiëne, veroorzaakt door het onvoldoende wassen van handen. Zorg ervoor dat medewerkers voldoende plekken hebben om hun handen te kunnen wassen.
  • Let op uw ijs: Iets dat we nog weleens over het hoofd zien zijn de ijsblokjes; deze vereisen speciale aandacht. Koopt u uw ijs in let dan op de kwaliteit. Maakt u uw ijs zelf zorg er dan voor dat de trays en of machine(s) regelmatig goed worden onderhouden en schoongemaakt. En zorg dat de handen goed gewassen zijn voordat men begint.

De aanwezigheid van bacteriën op plekken waar voedsel en dranken worden bereid zorgen gegarandeerd voor problemen. Uitbaters van etens- en drinkenswaren moeten er alles aan doen om de gezondheid van hun klanten te kunnen garanderen. Doen zij dat niet dan kan dit leiden tot ziekte en wellicht erger.

Hoe is het gesteld met de hygiëne binnen uw bedrijf?

Purezza vous intéresse?

Purezza est désormais disponible dans plus de 8000 établissement en Amérique du Nord en Europe et en Australie. Cette formule fructueuse est due à la grande gamme Purezza avec laquelle les restaurants, cafés, centres de congrès et établissements de restauration peuvent réaliser des bonnes marges en vendant de l’eau plate ou pétillante de qualité supérieure sur place.

Contactez-nous pour plus d’information ou prenez rendez-vous aujourd’hui avec nos experts Purezza pour la meilleure solution pour votre établissement.

We zijn sociaal