banner image

5 manieren om uw hotel duurzamer te maken

Geplaatst op: 26/02/20 Geplaatst door: Mark Barber

In de horeca groeit het eco-bewustzijn. In de afgelopen jaren is de groei van ecotoerisme aanzienlijk gestegen naarmate reizigers op zoek zijn naar duurzame en authentieke ervaringen. Veel hotels omarmen groene initiatieven en nemen stappen om hun beleid duurzamer te maken.

Volgens Booking.com is 57% van de Nederlandse reizigers meer dan ooit vastbesloten een duurzame keuze te maken bij het boeken van hotels. Tegelijkertijd zeggen deze mensen dat een gebrek aan opties hen verhindert om hun goede bedoelingen in de praktijk te brengen. Zo blijkt uit onderzoek van Green Buildings dat driekwart van de Nederlandse hotels niet duurzaam genoeg is. Dit feit benadrukt de enorme kans voor hoteleigenaren.

Accor, Marriot en InterContinental werken al bijna een decennium aan het verbeteren van de duurzaamheid van hun wereldwijde activiteiten.

Veel hotelgroepen vergroenen

Accor heeft het afvalbeheerbeleid verbeterd, wat bijna 60% minder voedselverspilling heeft opgeleverd. Bovendien startte het Mercure Amsterdam Centre Canal District met de verkoop van het overgebleven ontbijt tegen een zwaar gereduceerd tarief. De opbrengst hiervan wordt aan een goed doel geschonken. Daarnaast visten een aantal Haagse hotels plastic uit de grachten van Den Haag. Koolstofneutrale gebouwen zorgen voor een 3% daling van de CO2-uitstoot.

Bij de Marriot-hotels in Europa implementeerde Siemens een energie-efficiëntieprogramma. De eerste fase werd bij twintig hotels uitgerold, waaronder het Amsterdam Marriott. Bovendien helpen Green Building-monitors om het energiebewustzijn van medewerkers te beïnvloeden.

Het Courtyard by Marriott hotel op Atlas ArenA Amsterdam heeft een prestigieus certificaat ontvangen van de Dutch Green Building Council. Daarvoor zijn een hoop maatregelen getroffen. Zo is de koeling op milieuvriendelijke wijze verzorgd, worden gas en elektriciteit groen ingekocht en zijn er veertien extra oplaadpunten voor elektrische auto’s geplaatst. Daarnaast was het Courtyard by Marriott hotel ook nog eens het eerste hotel in Nederland met een BREEAM-NL-certificaat, onder andere te danken aan led-verlichting en energieverlagende installaties.

Het QO white label hotel van InterContinental Hotels Group (IHG) deed er alles aan om de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te maken. Zo is het hotel voor een groot deel uit gerecycled materiaal gebouwd, met zo’n 40% van het beton afkomstig van de A’dam Toren. Bovendien werd al het sanitair en meubilair aangeleverd in dekens om het gebruik van plastic en piepschuim te voorkomen.

Ook het InterContinental Amstel Amsterdam hotel doet er alles aan om zo zuinig mogelijk met energie om te gaan. Zo gebruikt men led-verlichting, dubbele beglazing, eco-vriendelijke tv’s en zuinige wasmachines.

Het Golden Tulip Hotel West Ende in Helmond maakt gebruik van Purezza. Hierdoor is het hotel minder afhankelijk van plastic flessen.

5 manieren waarop uw hotel kan verduurzamen

55% van de Nederlandse reizigers wil het komende jaar minimaal één keer in een milieuvriendelijke accommodatie verblijven. Hier zijn vijf ecocentrische praktijken die u kunt introduceren om uw bedrijf te verduurzamen.

1. Biedt alternatieven voor flessenwater

Drie bronnen die een grote impact hebben op zowel het milieu als de hotelkosten zijn water, afval en energie. Daarom zijn milieuvriendelijke initiatieven niet alleen gunstig zijn voor het milieu, maar ook voor de winstgevendheid van hotels. Hotels stappen nu af van het standaard aanbieden van wegwerpflessen aan gasten. In plaats daarvan bieden grote merken, waaronder Hyatt Hotels, gefilterde waterdispensers, karaffen en hervulbare flessen aan, gunstig gelegen in restaurants, bars, ontmoetings- en vergaderplekken, en zelfs bij het zwembad.

2. Geef prioriteit aan ethische initiatieven

Uit onderzoek blijkt dat 72% van de consumenten vindt dat bedrijven een positieve bijdrage aan de maatschappij moeten leveren.

U kunt uw werknemers inspireren om ethisch te handelen door hen aan te moedigen een cursus gastvrijheid te volgen, fondsenwerving te organiseren of door non-profitinitiatieven te ondernemen die de lokale omgeving ten goede komen.

3. Koop voedsel van lokale leveranciers

Voedselproductie draagt bij aan een kwart van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Door lokaal in te kopen, verkleint u niet alleen de voedselproductie met 7%, maar minimaliseert u ook de behoefte aan plastic verpakkingen en verlaagt u transportkosten. Purezza watersystemen gebruiken lokaal geproduceerd water, dat ter plaatse wordt gebotteld en aan de gasten wordt aangeboden. Dit elimineert de noodzaak om dure wegwerpflessen uit het buitenland te importeren.

In 2016 heeft Accor Hotels toegezegd om eind 2020 duizend moestuinen aan te leggen. Producten uit de bestaande moestuinen maken nu 30% uit van de hotelmenu's, terwijl nog eens 50% afkomstig is van lokale leveranciers.

local farmer holding a create of local produce fruit and vegetables

4. Gebruik minder energie zonder de klantervaring in gevaar te brengen

Hotels zijn 24 uur per dag geopend en verbruiken veel energie. Locaties werken nu hard aan het verminderen van het energieverbruik, terwijl de kwaliteit van de gastervaring behouden blijft. Denk aan energieproducerende liften en koelmachines met warmteterugwinning die overtollige warmte gebruiken om warm water te produceren. Oplossingen die een positieve impact hebben op het milieu, maar toch de kwaliteit van de klantervaring behouden.

Een aantal eenvoudige tips helpen om nog meer water te besparen. Zo zijn er allerlei machines en toepassingen waarmee u water kunt besparen, zoals no touch kranen, waterbesparende toiletten en zuinige wasmachines.

5. Hergebruik en recycleer om afval te verminderen

De typische hotelgast produceert gemiddeld 1.4 kg afval per nacht. Als gevolg hiervan zijn recyclingprogramma's de norm geworden in hotels. Werkelijk alles kan ingezameld worden; van ochtendkranten tot voedsel- en drankcontainers.

Purezza werkt samen met het milieukeurmerk Green Key om duurzaam watergebruik in de horeca te promoten. Met oplossingen voor gefilterd kraanwater, wilt Purezza het gebruik van wegwerpflessen terugdringen. Tegen het einde van 2019 had Purezza, samen met klanten, zo’n 40 miljoen wegwerpflessen uit de supply chain verwijderd.

Woman holding a green recycling box containing cardboard paper and other recyclable materials

Duurzame toepassingen verbeteren uw winst

Zo’n 40% van de Nederlandse reizigers zou zich beter voelen als ze weten dat een accommodatie een milieukeurmerk heeft. Door duurzame toepassingen in uw activiteiten op te nemen, kunt u zowel de bezettingsgraad verbeteren, aangezien reizigers op zoek zijn naar meer milieuvriendelijke opties, als uw bedrijfsresultaten verbeteren. Verminderd waterverbruik, lager energieverbruik en minder afval dat naar de stortplaats wordt gestuurd, vertalen zich allemaal in lagere algehele kosten.

Hoe uw hotel vandaag nog kan verduurzamen

Wilt u op een eenvoudige manier starten met verduurzamen? Overweeg dan Purezza’s watersystemen.

U vindt Purezza op meer dan 8000 locaties in Noord-Amerika, Europa en Australië. Purezza helpt hotels om zich te onderscheiden met een reeks duurzame oplossingen die kwalitatief hoogstaand stilstaand of bruisend water leveren. Terwijl u tegelijkertijd uw ecologische voetafdruk verkleint en wegwerpplastic uit de horeca verwijdert. Onze systemen zijn geschikt voor alle ruimtes van een hotel, inclusief het restaurant, bars, conferentieruimtes, kamers en zelfs openbare ruimtes zoals het zwembad.

Neem direct contact met ons op en ga vandaag nog aan de slag met uw Purezza-systeem.